Demokratiska sneakers och bilar med ultraljudsteknologi på UID19

umbraco.MacroEngines.DynamicXml

Ta ett kliv in i framtiden när designstudenter från hela världen visar sina examensprojekt i form av morgondagens produkter, tjänster och system.

Designhögskolan vid Umeå universitet rankas som en av världens främsta designutbildningar och årets examensutställning bjuder på en serie innovationer som spänner över sjöräddning, sneakers, appar, sjukhusrobotar och flygande bilar.

Tänk om bilar kunde varna sin omgivning med pulserande tryckvågor. Kan den moderna matvarubutiken motivera till klimatsmarta val med hjälp av interaktiva kundprofiler? Tänk en framtid där döva och hörande kan kommunicera utan hinder i det offentliga rummet. Behöver vi inte ett sätt att ta hand om vårt digitala arv när vi dör? Den 4-5 juni presenterar avgångsstudenter sina projekt under Designhögskolan i Umeås examensutställning, UID19 - Design Talks & Degree Show.

Thomas Olofsson är prefekt vid Designhögskolan. Han berättar att studenterna har valt att arbeta med ett starkt användarperspektiv, innovationshöjd och en helhetsupplevelse för målgrupp och användare.

- Årets studentgrupp visar en intressant bredd som sträcker sig över många aktuella designutmaningar. I år kan vi visa upp allt ifrån ett starter-kit för design av sneakers, till utrustning för stora räddningsinsatser till sjöss, appar för undervisning, sjukhusrobotar, och självklart olika transport- och fordonslösningar.

Under UID19 kommer studenterna att presentera sina examensprojekt muntligt, via 3D-modeller och genom digitala visualiseringar. Många av de 44 projekten tar avstamp i den digitala världen, ofta med målsättningen att göra teknologin mer mänsklig. Andra projekt bär en stark koppling till exempelvis sjukvård eller hållbarhet.

- Det är fantastiskt att se hur studenterna utvecklas från det att de kommer till Designhögskolan till dess att de tar examen. Designprocessen är komplex och studenterna har arbetat motiverat och målmedvetet med sina projekt. Hemligheten bakom skolans framgång är starkt kopplad till hur nära och intensivt studenterna samarbetar, även mellan programmen. Skolan har en stolt tradition av att producera flygfärdiga designers och jag är övertygad att de examinerande studenterna är redo för nya utmaningar, säger Thomas Olofsson

Designhögskolans globala dragningskraft har lett till en högst internationell studentkår, tretton olika nationaliteter bara bland examensstudenterna, och till en nära samverkan med multinationella företagsjättar som Microsoft, Google, Samsung, BMW och Volvo. Varje år reser representanter från företagen till eventet för att följa upp samarbeten med studenter, för att titta på demonstrationer och portfolios, och för att rekrytera nästa generations industridesigners.

Examensutställningen UID19, 4-5 juni 2019
Fullständigt program
Se en sammanställning av samtliga examensprojekt vid Designhögskolan 2019

Medier är varmt välkomna!

För mer information kontakta gärna:
Jens Persson, presskontakt vid Designhögskolan, Umeå universitet
E-post: jens.persson@umu.se